Fyra enkla steg att prova vin som en vinnörd utan att vara det.

Känner du dig lite obekväm när du kommer hem till någon vinnörd (tex. mig)?

Jag förstår att det inte är lätt att prata vin med en vinentusiast. De verkar ibland sväva i väg med beskrivningar av färg, doft, smak och fakta om regioner, druvor och vinmakare. Det behöver inte vara så, om du bara håller dig till fyra enkla steg när det gäller vindrickande.

Börja med att strunta i att vinnördar bara vill prata vin, ge dem (oss) några minuter av uppmärksamhet så funkar det och det är lugnt resten av tiden.

Du kliver in genom dörren värden kommer antagligen ge dig ett glas med något i. Det är väldigt lätt att ta några klunkar och låta alkoholen bryta lite av nervositeten.

Men gör inte detta bara en gång. Den här gången, så håller du glaset framför dig och tittar vinets färg.

Steg 1. Titta på vinet

I en legendarisk studie vid universitetet i Bordeaux, fick 54 vinstudenter uppmaningen att beskriva ett rött vin. Vad de inte anade var att de faktiskt drack vitt vin som hade färgats med karamellfärg. Vad tror du hände? Alla beskrev färgat vitt vin som ett rött även när det gäller smaken! Denna studie visar tydligt att vår uppfattning om färg massivt påverkar vår tolkning av smak. Vilket gör det lite viktigt att se på färgen, för den kommer att påverka dina andra upplevelser också. Vilket leder oss till att du kan redan på färgen börja förstå vad vinet kommer att föra med sig.

För det första steget, vända er uppmärksamhet på glaset, och observera vinets färg.

Är vinet purpurfärgat eller mer mörklila? Är det lätt att se genom glaset, eller är vinet ogenomskinligt? Du kommer att börja märka att du kan identifiera vissa druvsorter efter färg ensam. Till exempel tenderar viner gjorda på syrahdruvan att vara en blåröda och ofta nästan omöjligt att se igenom, medan druvan Pinot Noir ger ett ljust jordrött som nästan är helt transparent.

Ett vins färg kan också tala med dess ålder. Vita blir gulare/mörkare med åldern, och röd blir  mera tegelfärgade  och ljusare.

Snurra vinet runt i glaset några gånger och observera ”tårarna/gardinerna/benen/dropparna” som löper längs sidan av glaset. Faller de långsamt eller snabbt ner sidan av glaset snabbt som vatten? Tjockleken på viskositeten, som vinnördar säger, kan kommunicera viktiga detaljer om vinet. Ju långsammare desto mer visar vinet har högre potentiellt hög i alkohol eller innehåller mera restsocker.

Steg 2. Dofta

Har du märkt att vin ofta ändras efter en stund i glaset, speciellt doften.  Typiskt, de mer lättflyktiga komponenterna i en nyöppnad vin tenderar att vara mindre angenäma. Men eftersom de är lättflyktiga så fortsätt snurra vinet i glaset så kommer vinets mera grundläggande dofter fram. de dofterna vinmakaren var ute efter. Det virvlande vinet i glaset kommer också ta in mer syre. Att tillföra mer syre i glaset frigör vinets dofter, gör det möjligt att avslöja alla dessa underbara dofter att blomstra. Kom ihåg om du snurrar vinet lungt och säker kommer de se cool och vinvan ut 🙂

Lukten är en ofta en bra guide till vad någonting är. Doftminnet är kanske vårt bästa minne. Det är en fascinerande tidsmaskin kan transportera oss tillbaka till våra käraste minnen. Vi kommer ihåg trevliga tillfällen, god mat och doften hjälper oss att nästan återuppleva dem fysiskt. 90% av vår smak kommer faktiskt från doft. Så lukta på ditt vin, dofta det. Stick ner näsan ordentligt i glaset och låt dra in en långt, men långsamt andetag genom näsan. Låt sen hjärnan minnas.  Är vinet fruktigt eller jordigt? Luktar du röda frukter som körsbär, hallon eller jordgubbar, eller mörka blå eller svarta frukter såsom blåbär, plommon och svarta vinbär? Eller kanske du känner tobak, choklad, trä eller blyerts?

Låt fantasin flöda och lita på dina sinnen … det finns inget rätt svar här. Ju oftare du gör detta desto bättre blir du.  Vissa vindofter kommer du lära dig direkt, som Sauvignon Blanc, inget luktar som den druva, förutom nässlor, svartvinbärsblad och kattpiss förstås 🙂

Steg 3. Smaka

När man smakar så ska man först bara smutta. Ta in lite i munnen. Du behöver inte sörpla eller skölja munnen så där som nördarna gör, utan ta 1§-2 cl av vinet och låt det sakta rinna över hela tungan. Då kommer dina smaklökar känna vinet bättre. Här har du lika bra erfarenhet som vilken förläst vinnörd som helst. Man kan nämligen inte läsa sig till vinsmaker, man måste smaka dem.

För att smaka av vinet behöver du egentligen bara lägga märke till tre saker
a) är vinet balanserat?
En ung flaska Amarone har kanske 16,5% alkohol (extremt hög), men är det balanserat märker man inte det. Likaså är ett vin balanserat om det inte är för sött eller surt utann det finns en balans mellan dessa två upplevelser

b) Hur lång är eftersmaken?
Många viner har en trevlig doft och smakar ganska bra initialt, men när du har svalt försvinner smaken snabbt och ger ingen  upplevelse längre. De vinerna kan man generellt säga är mindre kvalitetsmässiga. Tänk att ett vin ska en början, en mittpunkt och ett slut och alla ska vara tydliga. Smaken ska också reflektera doften. Doftar det lite plommon, bör det också smaka lite plommon.

c) Gillade du vinet?
Denna fråga brukar vinnördar ofta glömma av. Gillade man vinet man drack? de brukar snöa in på termer och analyser. Om du kan säga att detta gillade jag, då är ju det alldeles utmärkt. Tänk att kunna säga till vinentusiasten att:
”Hmm, det var ett trevligt vin. Det såg bra ut i glaset. Först luktade det inte så bra men när jag snurrat runt det en stund kom dofterna verkligen fram och det var verkligen balanserat, inte för mycket surt, sött eller alkohol. Skål”
Personen som bjudit dig på det kommer att vara nöjd, oavsett. Hen bjöd ju på ett vin som upplevdes gott, äran är räddad.
Steg 4.IMG_20150624_184813 Drick
Ta och drick lite mer vin och ha en trevlig stund.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *